Marmer: Een fascinerende steen

Wanneer de meeste mensen het woord “marmer” horen, denken ze aan een soort steen. Marmer is eigenlijk een metamorf gesteente dat bestaat uit geherkristalliseerde carbonaatmineralen. Het kan worden gevonden in een verscheidenheid van verschillende kleuren, waaronder wit, zwart, groen en roze. Marmer wordt al sinds de oudheid gebruikt in de bouw en is vandaag de dag nog steeds populair. In deze blogbijdrage gaan we dieper in op deze fascinerende steen!

Marmer wordt gevormd als kalksteen wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en druk. Dit kan gebeuren door de beweging van tektonische platen of door de hitte van een vulkanische uitbarsting. Het resulterende gesteente is vaak dooraderd met verschillende kleuren, wat het erg aantrekkelijk maakt voor gebruik in de bouw en in beeldhouwwerk. Marmer is in de loop van de geschiedenis voor beide doeleinden veelvuldig gebruikt.

Een van de beroemdste voorbeelden van marmeren architectuur is het Parthenon in Athene, Griekenland. Deze oude tempel werd helemaal uit wit marmer opgetrokken en bevat enkele van de indrukwekkendste beeldhouwwerken die ooit gemaakt zijn. Het Parthenon is een blijvend symbool van de westerse beschaving en blijft een van de populairste toeristische bestemmingen in de wereld.

Als je op zoek bent naar een vleugje luxe voor  je huis, zijn marmeren aanrechtbladen een prachtige optie. Marmer is ook populair voor gebruik in vloeren en ommantelingen van open haarden. Opgemerkt moet worden dat marmer een relatief zachte steen is, dus het kan gemakkelijk krassen en vlekken maken. Maar met de juiste zorg zal je marmer er nog vele jaren als nieuw uit blijven zien.

Marmer polijsten

Marmeren vloeren zijn een gangbare praktijk in veel huizen en bedrijven. Naar verloop van tijd kan het marmer echter dof worden. Omdat marmer relatief zacht is kan het ook gemakkelijk krassen en beschadigen. Om je vloer te beschermen is het aan te raden deze periodiek te polijsten.  Je kunt dit zelf doen met een speciale marmeren polijstkit. Echter het is aan te raden om je het marmer polijsten uit te laten voeren door een professioneel bedrijf. De kans op beschadigingen door het onderhoud minimaliseer je zo. Een professioneel marmer polijst bedrijf gebruikt daarnaast speciale machines met diamantgebonden polijstpads. Deze oefenen en continue druk uit waardoor je altijd een effen resultaat krijgt.

Als je marmer in je huis hebt, is het belangrijk te weten hoe je het moet verzorgen. Met de juiste verzorging zal je marmer vele jaren meegaan en er mooi uit blijven zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *